Subnavigatie

Robotinspectie PLUS nog stapje verder

24 maart 2022 Delamine Stork

Nadat Delamine eerder al een tank door een robot liet ïnspecteren, werd dit recent gecombineerd met een wanddiktemeting.

Een vernieuwing die veiliger, sneller en goedkoper is en goed aansluit bij de digitalisering van de chemie (Industry 4.0). Het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Delamine, Stork en Invert Robotics.

Boekje
De inspectie verliep uiteindelijk volgens het boekje. Frans Grijpink, senior inspecteur bij Delamine: “Ik ben heel tevreden over de uitvoering van deze voor Delamine belangrijke keuring. Stork en Invert Robotics weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. We hebben met z’n allen veel tijd in de voorbereiding gestoken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Oude methode
Peter Wassing, asset delivery manager van Stork, geeft aan dat het nu ‘gewoon’ een klus in de stop was. “Met de oude methode moest iedereen door een mangat de tank in om steigers te bouwen. Dan was het waarschijnlijk niet op tijd gelukt. Nu was het gewoon een klus in de stop.”

Wettelijk verplicht
Omdat het hier een wettelijk verplichte keuring betrof, moest deze inspectie-methode eerst officieel worden goedgekeurd. “Het schrijven van inspectieprocedures is specialistisch werk en het is prettig dat Stork de juiste mensen in huis heeft”, stelt Jan-Erik Bree, global sales manager bij Invert Robotics. “Zij pakten dit lokaal snel op, waardoor we deze techniek konden toepassen.”

Besparen
De inspectie betrof een drie jaar oude opslagtank met een doorsnee van 15 en een hoogte van 12 meter. Volgens voorschriften moest de tank visueel worden geïnspecteerd en moesten wanddiktes worden gemeten. Met de robotinspectie verloopt dat veiliger, sneller en goedkoper. Een korte doorlooptijd en er zijn minder mensen nodig om de inspectie tot een goed einde te brengen. “Ik denk dat we op deze manier wel 50% op de kosten besparen”, zegt Frans.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?