Subnavigatie

Nobian en GIG ronden deal over HyCC af

5 april 2022 Nobian MEB HyCC

Nobian en Macquarie's Green Investment Group (GIG) hebben de deal over het gedeelde eigendom van het toonaangevende waterstofbedrijf HyCC afgerond. Hiermee kan HyCC zijn portfolio versnellen om grote industrie├źn koolstofarm te maken.

In december 2021 waren Nobian en GIG het eens geworden over het gedeelde eigendom van de nieuwe joint venture, gespecialiseerd in waterelektrolyse om op industriële schaal groene waterstof te produceren uit hernieuwbare energie. Met het afronden van de deal kan HyCC profiteren van de expertise van Nobian op het gebied van grootschalige elektrolyse en de middelen en ervaring van GIG op het gebied van projectontwikkeling.

Versnellen
Marcel Galjee, Managing Director van HyCC: “Groene waterstof is de sleutel tot het koolstofarm maken van grote industrieën, zoals staal, luchtvaart en chemie, waardoor de ontwikkeling van een echt duurzame economie mogelijk wordt. Met de steun van twee sterke aandeelhouders en een toegewijd team van specialisten kunnen we onze groei versnellen en een leidende rol blijven spelen in de nieuwe waterstofeconomie.”

Stimuleren
Michael Koenig, CEO Nobian: “We zijn erg enthousiast over deze unieke stap voor zowel Nobian als GIG. Met onze toonaangevende en langdurige expertise in grootschalige elektrochemie zijn we in staat om te investeren in een opwindende en zich ontwikkelende waterstofmarkt. Hiermee dragen we bij aan een lagere CO2-uitstoot en duurzame economische groei en stimuleren we tegelijkertijd waardecreatie.”

Groene transitie
Kate Vidgen, Head of Industrial Transition and Clean Fuels bij Macquarie's Green Investment Group, zei: "HyCC heeft de capaciteiten die nodig zijn om de productie van groene waterstof op te schalen om de overgang naar een echt circulaire economie mogelijk te maken. Samen met Nobian kunnen we verdere innovatie en investeringen ondersteunen om groei te stimuleren, in lijn met onze missie om de groene transitie te versnellen.”

Portfolio
HyCC heeft al meer dan 400 megawatt aan groene waterstofprojecten in ontwikkeling. Het bedrijf ontving onlangs alle benodigde vergunningen voor Europa's eerste 20 megawatt waterstoffabriek in Delfzijl, Nederland. In februari kondigde het ook de gezamenlijke ontwikkeling aan van H2-Fifty, een project van 250 megawatt in Rotterdam, met BP. Andere projecten zijn onder meer een 40 megawatt fabriek in Delfzijl voor de levering van waterstof voor duurzame vliegtuigbrandstof en een 100 megawatt project in IJmuiden met Tata Steel en Haven Amsterdam.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?