Subnavigatie

Alessandra Kerremans wint Nobian Award Continu Verbeteren

11 april 2022 Nobian MEB

“Hiermee is stilstand voorkomen en de efficiëntie van het proces hersteld”

Process Engineer Alessandra Kerremans van de chloorfabriek van Nobian nam recent de Continuous Improvement Award van Nobian in ontvangst. Ze kreeg deze interne prijs voor de aanpak en oplossing van het probleem van een te hoog stoomverbruik van de fabriek. “In een klein, multidisciplinair team hebben we hierover nagedacht”, aldus Alessandra. “We kwamen tot de conclusie dat het probleem werd veroorzaakt door een leiding en wilden dat aantonen middels een heliumlektest op het vacuümsysteem.”

Piek
Alessandra geeft aan dat lektesten met helium niet ongebruikelijk zijn. “Normaliter maakt de chloorfabriek gebruik van een zogenaamde overdruktest. Je brengt dan helium in het systeem en meet vervolgens waar dit naar buiten komt. Met deze test voor het vacuümsysteem gebruikten we een spuitlans gekoppeld aan een heliumfles om kleine hoeveelheden helium aan de buitenkant van het leidingwerk te spuiten. We keken dus waar de helium als het ware naar binnen werd gezogen.”

Veel geld
Op deze manier wist Alessandra de oorzaak van het hoge stoomverbruik te achterhalen. “We hebben dat inmiddels verholpen. We hebben nu weer een optimaal proces en ons stoomverbruik is verminderd. Meer stoom betekent een hoger energieverbruik en dat is bij de huidige prijzen veel geld. En tegelijkertijd hebben we hiermee de efficiëntie van onze loogproductie weten te verhogen.

Goed gevoel
“Ik vond dit helemaal top. Voor mezelf, voor Improve en voor de fabriek. Dit geeft een goed gevoel”, reageert Alessandra. “Operators en monteurs speelden hierbij een belangrijke rol. Laten we dat vooral niet vergeten. En soms moet je, zonder concessies aan veiligheid te doen, wel eens wat improviseren. Dat heeft het team uitstekend gedaan.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?