Subnavigatie

Meer innovatie met commerciële FDCA fabriek van Avantium

20 april 2022 Avantium

Avantium slaat eerste paal voor de commerciële FDCA-fabriek.

Dat gebeurde op het nieuwe terrein ten oosten van Chemie Park Delfzijl. Deze eerste commerciële FDCA-fabriek ter wereld zal jaarlijks 5 kiloton FDCA produceren, de belangrijkste bouwsteen voor de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF.

Waardeketen
Het is de bedoeling dat de bouw eind 2023 is voltooid, zodat de PEF vanaf 2024 op de markt kan komen. In de loop der jaren verwierf PEF de interesse en steun van commerciële partners, overheden, engineering- en toeleveringspartners tot financiële en subsidiepartners. Met deze steun binnen de PEF-waardeketen is Avantium nu klaar om 's werelds eerste commerciële FDCA fabriek te bouwen en te exploiteren. De onderneming komt daarmee tegemoet aan de groeiende wereldwijde vraag naar een reeks eindproducten.

Potentie
De FDCA-fabriek zal zorgen voor meer innovatie in de regio. Avantium gaat zo’n 50 hooggekwalificeerde banen creëren, waarvoor de werving al is gestart, en aanzienlijke indirecte werkgelegenheid bieden. Avantium CEO Tom van Aken: "Wij zijn trots de eerste onderneming ter wereld te zijn die een commerciële installatie bouwt voor de productie van FDCA. Ik ben ervan overtuigd dat PEF de potentie heeft om een belangrijk polymeer te worden dat wereldwijd in vele toepassingen en markten wordt gebruikt en ons helpt op de weg naar een circulaire economie. We zijn blij met de steun van onze partners."

Transformatie
Een van de eerste partners is de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (BBI JU), die de FDCA-fabriek heeft gesteund met een "PEFerence"- Horizon 2020-subsidie. Virginia Puzzolo, hoofd van dit programma: "Onze doelstelling is de Europese industrieën groen en concurrerend te maken. Vandaag markeren we een duidelijk voorbeeld van deze Europese groene renaissance. De 25 miljoen euro van de CBE JU-financiering voor het PEFerence-project draagt bij aan de transformatie van het van oudsher gasrijke gebied rond Delfzijl tot een meer duurzame en concurrerende regio."

Toplocatie
De nieuwe FDCA-fabriek ligt in de buurt van Avantium's demonstratiefabriek voor plantMEG™ (mono-ethyleenglycol) en de pilot bioraffinaderij, waar glucose en lignine worden geproduceerd uit non-food biomassa. Noord-Nederland is bovendien een toplocatie voor groene chemie in Nederland, met de ambitie om in 2050 een volledig duurzame chemische industrie te hebben. Avantium past perfect in deze ambitie: de FDCA-fabriek ondersteunt de overgang naar een circulaire economie en helpt de chemische industrie om te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame grondstoffen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?