Subnavigatie

Meer dan honderd opstarts van Delesto2

23 juni 2022 Nobian Delesto

“De huidige bedrijfsvoering met Delesto 2 wijkt totaal af van het oorspronkelijke ontwerp.”

Proces Engineer Joep Smid van Nobian spreekt van een complete ommekeer. “Dat is prachtig voor een technoloog. Je kunt volop werken aan optimalisaties, zoals energiebesparingen van gas- en eigen elektrisch verbruik tot en met de duur van onze opstarttijden.”

Heel tof
Vroeger draaide Delesto2 (D2) in principe 8760 uur: 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. “Nu werk je aan een start-stop bedrijfsvoering. Iets waarvoor D2 eigenlijk niet was uitgerust. Onze opdracht was om D2 betrouwbaar, efficiënt en vooral snel te kunnen laten opstarten.” Die spannende eerste opstarts luidden een uiterst intensieve periode in. “Echt heel tof. Ik was daarna bij bijna elke start aanwezig. Vaak in de vroege ochtenduren. Sindsdien zijn we meer dan honderd keer opgestart”, aldus Joep.

Collegiaal
Hij vindt het mooi dat de D2-installatie inmiddels kan draaien naar de veranderende behoeften van de energiemarkt. Als technoloog ziet hij elke keer weer verbeterpunten. “Dat is mijn werk en zo kun je het verschil maken. Je graaft net zo lang tot je een oplossing hebt gevonden. Samen met andere disciplines werk je aan een hogere betrouwbaarheid. Fijn teamwork en heel collegiaal. Ik denk dat we dit jaar alle kinderziektes oplossen!”

Uitstoot
Nobian nam eind 2020 de elektriciteitscentrale D2 in gebruik als start-stopinstallatie voor de levering van stroom aan het openbare net op piekmomenten. Aanleiding voor het besluit waren de veranderingen in de (inter)nationale energiemarkt. De enorme toename van duurzame energie in de vorm van wind- en zonne-energie maakt de inzet van flexibele units, zoals gasgestookte elektriciteitcentrales, uit oogpunt van evenwicht op de energiemarkt noodzakelijk. De uitstoot van CO2 van een gasgestookte centrale is ongeveer de helft van die van een kolencentrale.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?