Subnavigatie

Succesvol jaar voor Photanol

2 november 2022 Photanol

“Deze uitdaging gaan wij in het komende seizoen opnieuw aan”

Met het einde van het groeiseizoen 2022 maakt Photanol de balans op. “Een goed jaar, met veel zon en goede groeicondities voor onze cyanobacteriën”, zegt operations director Paul Koekoek. “Dit seizoen hebben we onze nieuwste cyano-stammen en de optimale werking van verschillende types photobioreactoren getest.” Photanol kon zo de prestaties en kosten van de systemen goed vergelijken.

Buizen leggen
Met het nieuwe systeem werden met behulp van een mobiele truck ter plekke reactortubes gemaakt. Het leggen van die nieuwe flexibele reactorbuizen was een klus op zich. Op het Photanol-terrein werd maar liefst 30 kilometer aan reactorbuizen gelegd. Eén voor één en met de hand gelegd en aangesloten. Paul: “Naast de cyanostammen uit ons lab in Amsterdam hebben wij onze microbiologen aan het werk gezet om in ploegen een dagje te komen helpen buizen leggen.”

Verbeteringen
Er wordt goede vooruitgang geboekt om uiteindelijk te komen tot een ‘full scale’-fabriek voor de productie van melk/glycol-zuur. “Er is altijd ruimte voor verbetering. We moeten onze opstart nog verbeteren”, geeft Paul aan. “We moeten voorkomen dat andere bacteriën meeliften op de voeding voor onze cyano’s. Deze uitdaging gaan wij in het komende seizoen ’23 opnieuw aan.”

Inspectie
De activiteiten van Photanol blijven bij de overheid niet onopgemerkt. “De inspectie (ILT) van het ministerie houdt onze ontwikkelingen goed in de gaten en kwam in juni op bezoek met een grote delegatie. Door de goede zorgen van onze operators draaien onze installaties naar behoren en zijn er geen (veiligheids)incidenten geweest. Het bezoek was dan ook succesvol”, aldus een tevreden operations director.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?