Subnavigatie

Groen chloor, loog en waterstof van Nobian Delfzijl

25 november 2022 Nobian MEB

“Alle producten van de chloorfabriek van Nobian in Delfzijl zijn gecertificeerd als ‘groen’”, aldus Site Technology Lead Ian Pedonomou.

Het Membraanelectrolysebedrijf (MEB) ontving als eerste fabriek binnen Nobian het ISCC PLUS-certificaat. Voor producten met een dergelijke certificaat is aangetoond dat ze zijn gemaakt op basis van hernieuwbare energie. “In vergelijking met producten op basis van fossiele energie hebben chloor en loog uit onze fabriek een veel lagere ecologische voetafdruk.”

Onafhankelijk bewijs
De Technology Lead wijst op het feit dat de MEB eerder al een Europees certificaat voor de productie van groene waterstof had gekregen. “Na een audit van het certificatiesysteem CertifHy hadden wij al een EU-brede, overdraagbare ‘Garantie van Oorsprong’ ontvangen. Een onafhankelijk bewijs dat die waterstof groen is. Met de certificaten van CertifHy én ISCC PLUS zijn alle producten van de chloorfabriek van Nobian in Delfzijl duurzaam en groen.”

Alternatief
De certificering past in het duurzaamheidsbeleid van Nobian. “De ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn met 100% hernieuwbare energie spreekt mij enorm aan”, vervolgt Ian. “De ketengedachte op onze site sluit hier naadloos op aan. Want met het ontwikkelen en produceren van milieuvriendelijker producten ondersteunen we ook onze klanten op de site bij hun inspanningen naar verdere vergroening. Met onze basischemicaliën, die overal worden toegepast, bieden we klanten een milieuvriendelijk alternatief zonder concessies te doen aan de kwaliteit.”

Zusterfabrieken
Een en ander betekent dat de MEB groene stroom gebruikt voor haar productie. “Die elektriciteit is onder andere afkomstig van enkele windparken elders in Nederland en van de biomassacentrale van Eneco op de Oosterhorn. Voor de certificering moet de bron van deze groene elektriciteit duidelijk zijn en mag geen CO2 worden uitgestoten. Dat is voor onze chloorfabriek inzichtelijk gemaakt en op Europees niveau goedgekeurd”, aldus Ian. “En na de certificering van onze zusterfabrieken in Rotterdam en Frankfurt kan Nobian straks klanten in heel Noordwest-Europa voorzien van duurzame chloor en loog.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?