Subnavigatie

Avantium versnelt massaproductie van FDCA en PEF

22 februari 2023 Avantium

Avantium en het Amerikaans Origin Materials hebben een partnerschap aangekondigd voor de versnelling van de massaproductie van FDCA en PEF.

Naast financiële bepalingen brengt deze overeenkomst de technologieplatforms van beide bedrijven samen, zodat FDCA op industriële schaal kan worden geproduceerd uit duurzame houtresten. Avantium verleent Origin een licentie voor gebruik van bepaalde procesdelen voor de bouw en exploitatie van een FDCA-fabriek en voor de verkoop van daarin geproduceerde FDCA.

Aanvullend
Partijen zijn, naast afspraken om de markt voor FDCA- en PEF-toepassingen te ontwikkelen, ook een voorwaardelijke afnameovereenkomst aangegaan. Hierbij gaat Avantium het FDCA en PEF, afkomstig van de proeffabriek in Geleen en later vanuit de commerciële fabriek in Delfzijl, aan Origin Materials verkopen. Daarmee kan Origin de marktintroductie van FDCA en PEF versnellen. Avantium blijft met andere industriële partners in gesprek over aanvullende licentieovereenkomsten om de markt voor FDCA- en PEF-toepassingen verder uit te breiden.

Revolutie
"Wij zijn verheugd om dit strategische partnerschap aan te gaan met een gelijkgestemde partner, die is gecommitteerd aan een revolutie in de chemische en kunststofindustrie," zegt Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium." De technologieën van beide ondernemingen vullen elkaar in hoge mate aan en zullen ook het gebruik van niet-eetbare, hernieuwbare grondstoffen voor de productie van FDCA en PEF mogelijk maken. We kijken ernaar uit om samen te werken aan onze gezamenlijke ambitie om de wereld over te laten schakelen op grootschalige duurzame materialen gemaakt van niet-fossiele grondstoffen."

Avantium
Avantium bouwt momenteel 's werelds eerste fabriek voor FDCA op commerciële schaal naast het Chemie Park Delfzijl.
FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF, een 100% plantaardig en volledig recyclebaar kunststofmateriaal, met een superieure functionaliteit en een aanzienlijk kleinere koolstofvoetafdruk dan conventionele kunststoffen.
PEF kan worden gebruikt in flessen, verpakkingen, folies, vezels en textiel.
Eerder ondertekende Avantium al afnameovereenkomsten met Carlsberg, LVMH, AmBev en Henkel.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?