Subnavigatie

Waterstofhub Delfzijl stap dichterbij

8 maart 2023 Nobian MEB

Voorgenomen locatie van de hub is aan het Oosterhornkanaal tegenover het Chemie Park.

Het Waddenfonds en de provincie Groningen stelden recent geld beschikbaar voor de ontwikkeling van een waterstofhub nabij Chemie Park Delfzijl. Op dit logistieke knooppunt wordt groene waterstof op druk gebracht en tijdelijk opgeslagen. De grotere beschikbaarheid van groene waterstof moet de overstap naar deze duurzame energiedrager stimuleren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. In de loop van dit jaar start de realisatie.

Zicht
Sander van Weerden, Site Asset & Technology manager, coördineert de waterstofactiviteiten van Nobian in Delfzijl. Hij is blij met de ondersteuning en met de voorgenomen locatie aan het Oosterhornkanaal tegenover het Chemie Park. “Dicht bij onze chloorfabriek, waar wij al groene waterstof maken, en bij Djewels 1 en H2eron. We zetten zo opnieuw een stap in het ontwikkelen van de waardeketen van groene waterstof.”

Binnenvaartschip
De locatie is ook van belang voor het in aanbouw zijnde binnenvaartschip (WEVA) dat door waterstof wordt aangedreven en zout van Delfzijl naar Rotterdam gaat vervoeren. “Dit schip is in de tweede helft van dit jaar operationeel. De hub, HyEnergy TransStore (HTS) genaamd, volgt in 2024. We werken nu de plannen uit en vragen dan een vergunning aan voor een waterstofleiding van HTS naar Nobian. HTS richt zich op mobiliteit in de breedte. Naast bussen en schepen kun je ook denken aan auto’s, treinen en vrachtwagens.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?