Subnavigatie

Aantal grote besparingen bij Nouryon MCA

30 maart 2023 Nouryon MCA

Technoloog Taco Tjalma en Continuous Improvement Manager Martin Derkink organiseerden een workshop met kennisdragers van het proces in Delfzijl.

“We keken waar we in het proces het meeste zouden kunnen besparen”, vertelt Martin. “Uit de workshop is een lijst met 50 ideeën met mogelijke besparingen samengesteld. Daaruit hebben we keuzes gemaakt die we op korte termijn kunnen doen.”

Optimaliseren
Taco: “Zo is waterstof enorm in prijs gestegen. We hebben daarom gekeken waar we op waterstof kunnen besparen. Het leidde tot een besparing van 10%. En dat bespaarden we ook door het optimaliseren van het stoomverbruik in de destillatiekolommen. Zonder investeringen!”

Uitzetten
Taco is bezig met het verder uitwerken van de ideeën. Ze kijken ook naar de zusterfabriek in China. Besparingen die daar gedaan zijn kunnen ook in de fabriek in Delfzijl toegepast worden. “Dit kunnen we met hulp van R&D in Deventer doen, want beide fabrieken zijn niet helemaal gelijk”, legt Martin uit. De plannen en besparingen zijn in een meerjarenplan opgenomen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?