Subnavigatie

“We wilden een systeem dat overal toepasbaar zou zijn”

14 juni 2023 Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

Turn Around-Coördinator Jilles van Weenen en Construction Manager Taner Kamci, beiden werkzaam voor Nobian in Delfzijl, brachten veilig werken weer een stapje verder.

Zij zetten voor de onderhoudsstop bij de chloorfabriek een aparte Toolbox voor Flensmanagement op. Dit is een kort overleg om de veiligheid te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. In het voorbeeld van Jilles en Taner ging het om nut en noodzaak van flensmanagement en de risico’s wanneer dat niet op de juiste wijze gebeurt.

Tagnummer
Jilles: “We beginnen de Toolbox door te wijzen op algemene zaken, zoals zorg voor elkaar, een goede werkinstructie, het gebruik van flenslabels en STOP zeggen in geval van twijfel.” Aansluitend ging het specifiek over flensmanagement. Taner: “De eerste opening van een leiding doe je altijd in aanwezigheid van operators. Daarna volg je een stappenplan.”

Aanhaalmoment
Alle items worden verzameld en gelabeld met het tagnummer van de flens. Eventuele afwijkingen worden vastgelegd in het digitale voortgangssysteem om, indien nodig, naderhand nog eens te analyseren. Nieuw is ook de koppeling van een werkpakket met een label van een bepaalde kleur. De kleur correspondeert met een bepaalde activiteit, zoals het aanhaalmoment, de montage en demontage. Jilles: “We creëren overzicht en iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het geleverde werk.” 

Hoge druk
Naast het verbeteren van de veiligheid en de kwaliteit van het werk wilden Jilles en Taner een systeem dat niet alleen in de chloorfabriek, maar ook bij Energy en Zout kon worden ingezet. “Flensmanagement geldt ook voor stoom en hoge druk. We dragen dus ook bij aan een stuk standaardisatie.“ Bij de recente onderhoudsstop bij Nobian Zout werd dit met succes toegepast.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?