Subnavigatie

HyCC contracteert McPhy en Technip Energies voor groen waterstofproject Djewels

4 juli 2023 HyCC

Djewels B.V., 100% eigendom van HyCC, heeft McPhy gecontracteerd voor de levering van de elektrolyzers en Technip Energies voor het ontwerp en de bouw van de geplande 20-megawatt groene waterstoffabriek.

De fabriek heeft een geplande productiecapaciteit van 3.000 ton en kan jaarlijks tot 27.000 ton aan CO2-emissies reduceren, ter ondersteuning van de Europese klimaatdoelstellingen. Het innovatieve project wordt ondersteund door een consortium van Europese bedrijven die het voortouw nemen in de realisatie van groene waterstofprojecten. Het contract is getekend onder de opschortende voorwaarde van het definitieve investeringsbesluit, dat HyCC later dit jaar wil nemen.

Hernieuwbaar
Djewels wordt een state-of-the-art waterstoffabriek in Delfzijl. De fabriek zal worden beheerd door HyCC en gebruik maken van elektrolysers van McPhy om tot 3.000 ton groene waterstof per jaar te produceren uit hernieuwbare stroom en water. De groene waterstof kan door OCI Methanol Europe worden gebruikt voor de productie van hernieuwbare methanol om de CO2-uitstoot met maximaal 27.000 ton per jaar te verminderen. Andere bedrijven die het project ondersteunen zijn Gasunie, DeNora en Hinicio.

Belangrijk
Djewels wordt de eerste fabriek die op deze schaal gebruikmaakt van de "Augmented McLyzer" technologie van McPhy. Deze heeft een hogere stroomdichtheid en biedt daarmee flexibiliteit in de productie met minder ruimtegebruik. Dit is een belangrijke ontwikkeling om de opschaling van groene waterstofproductie mogelijk te maken ter ondersteuning van de Europese klimaatdoelen en de verduurzaming van de industrie.

Praktijkervaring
Marcel Galjee, Managing Director van HyCC: “De productie van groene waterstof moet de komende jaren fors opschalen om de Europese klimaatdoelen voor 2030 te halen. Dat betekent dat we innovatieve technologie op grote schaal moeten inzetten om praktijkervaring op te doen. De ervaring van Technip Energies en de technologie van McPhy stellen ons in staat om exact dat te doen in het Djewels project.”

Sleutelproject
Jean Baptiste Lucas, Chief Executive Officer van McPhy, verklaart: “Deze samenwerking met een groot industrieel bedrijf voor dit Europese sleutelproject betekent een grote stap voorwaarts voor McPhy en de groene waterstofsector. Er zijn de afgelopen jaren meerdere belangrijke projecten opgezet die nu hun implementatiefase ingaan, en we hebben de middelen om deze kans te grijpen."

Vlaggenschip
Djewels is een vlaggenschipproject voor de provincie Groningen en de Noord-Nederlandse Hydrogen Valley ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling van regionale industrie. De ontwikkeling van het project werd ondersteund door het regionale Waddenfonds. Djewels krijgt ook steun van het Clean Hydrogen Partnership (voorheen FCH-JU) en heeft subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken om de inzet van deze innovatieve technologie te ondersteunen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?