Subnavigatie

"Ik wil graag iets doen inzake de energietransitie"

5 juli 2023 Nobian Salt

Voor de opleiding Industrial Engineering & Management onderzoekt David Baas het energieverbruik bij het Zoutbedrijf van Nobian.

“Ik hoorde dat Nobian in Delfzijl erg met verduurzaming bezig is en dat is precies wat ik heel interessant vind. Ik wil graag iets doen met betrekking tot de energietransitie.” David stuurde een mail en kreeg antwoord van Nobian waarbij hij kon kiezen uit 3 projecten. “Dat moest nog wat verder worden afgestemd met de RUG. Nu ben ik een simulatie aan het maken van een pompinstallatie om het toepassen van de frequentieregeling te simuleren en nieuwe regeltechniek te testen. Hieruit hoop ik nuttige informatie te verkrijgen waarmee het zoutbedrijf energie kan besparen in dit systemen.”

Groot verschil
Het in de praktijk werken vindt hij leuk. “Je komt allerlei factoren tegen waarmee je rekening moet houden. De theorie is vaak simpeler, maar de praktijk is anders. Dat is best een groot verschil en dat vind ik interessant.” Ook de termen die in de praktijk gebruikt worden vind je niet altijd in de theorie terug. “Ik moest erg wennen aan bepaalde termen die hier gebruikt worden.”

Hulp
De samenwerking en begeleiding door run plant technoloog Hinno Drenth verloopt goed. David: “Ik kan met vragen bij hem terecht, maar ook bij andere collega’s. Iedereen is bereid te helpen en de deuren staan altijd open. Ik merk dat iedereen ook heel gedreven is om te werken en het werk goed te doen. Men staat ook open voor nieuwe ideeën. Dat is mooi om te zien.”

Aanrader
“De afstand naar Delfzijl valt heel erg mee”, vindt hij. “Er is een treinstation in Delfzijl en daar heb ik een fiets staan. In een paar minuten fietsen ben ik op het Chemie Park. In de treinreis van 40 minuten kun je werken. Dat scheelt tijd. Verder krijg je een goede stagevergoeding bij Nobian, niet onbelangrijk. Het werk hier is heel divers en erg interessant. Er gebeurt veel aan vergroening op het Chemie Park, daar krijg je veel van mee. Ook is er voldoende vrijheid om thuis te werken. Je kunt met veel verschillende studies hier terecht voor stage of een studie opdracht. Ik kan het iedereen aanraden.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?