Subnavigatie

Photanol concentreert pilotactiviteiten op Chemie Park Delfzijl

12 juli 2023 Photanol

Om meer focus aan te brengen heeft Photanol recent besloten om alle pilot-activiteiten samen te voegen, waarbij de keuze voor locatie is gevallen op Delfzijl.

Hiermee zal Delfzijl het focuspunt worden voor procesopschaling en proefproducties en blijft Amsterdam (Science Park) de focus houden op de ontwikkeling van hoogproductieve cyanobacteriën. “Delfzijl zal de komende jaren een nog belangrijker rol gaan spelen in onze procesontwikkeling op weg naar commercialisatie en daarna”, meldt Pierre Hakkesteegt, Industrial Pilot Lead bij Photanol Delfzijl.

Optimale plek
Photanol is sinds twee jaar bezig op het Chemie Park met de procesontwikkeling voor de productie van hernieuwbare chemicaliën met behulp van cyanobacteriën. Er is veel geleerd over onder andere de operationele condities en het design van het proces. Pierre: “Het is een optimale plek om te experimenteren en te ontwikkelen. Daarbij ga je soms twee stappen vooruit en één achteruit, maar blijf je altijd leren over wat er beter kan.”

Stapsgewijs
Afgelopen winter is het Photanol meermaals gelukt om de productie van organisch zuur middels de cyanobacteriën op kilogram-schaal te realiseren in binnenreactoren. Met dit nieuwe procedé wordt ook gewerkt aan het stapsgewijs optimaliseren van de buitenreactoren. “Het is belangrijk dat we de succesvolle elementen van het proces op steeds grotere schaal bewijzen. Dat blijft het doel van deze installatie”, aldus Pierre.

Licht
Als onderdeel van de procesontwikkeling worden binnenreactoren gebruikt met LED-verlichting. “We hebben nu een van deze reactoren geplaatst met het raam gericht naar de binnenkant van het Chemie Park, waardoor het proces nu ook beter zichtbaar is voor omstanders. Er valt weleens een opmerking over het licht dat we gebruiken bij het proces”, zegt hij. “Het lijkt veel licht als het donker is, maar zonlicht is een factor 5 sterker.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?