Subnavigatie

Verdere vergroening van elektriciteitsverbruik chloorfabriek Nobian

13 juli 2023 Nobian MEB

Nobian heeft een langlopend Power Purchase Agreement (PPA) met Shell ondertekend voor de afname van ongeveer de helft van de jaarlijkse productie van 157 GWh van het gecombineerde zon- en windpark Pottendijk in Drenthe.

Het begin dit jaar opgestarte park, ontwikkeld door Shell, zal per 1 januari 2024 duurzame elektriciteit aan Nobian leveren.

De overeenkomst is een volgende belangrijke stap in de verduurzaming van Nobian.  Johan Hospers, Director Energy bij Nobian: “De hernieuwbare elektriciteit uit het Pottendijk wind- en zonnepark is een belangrijke aanvulling in ons duurzame energie portfolio om bij de productie van zout, chloor, natronloog en waterstof de CO₂ emissies te verlagen.”

Nobian gaat de groene stroom uit dit windpark alloceren over de verschillende sites. Op deze wijze kan Nobian het elektriciteitsverbruik van haar chloorfabriek op Chemie Park Delfzijl verder vergroenen en daarmee groene producten aanbieden aan haar klanten.

Deze overeenkomst, met een looptijd van tien jaar, draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen van Nobian op het gebied van duurzame energie, zoals verwoord in de 'Grow Greener Together'-strategie. “Dit project is wederom een mooi voorbeeld hoe de industrie bijdraagt aan de transitie naar een duurzaam energiesysteem", aldus Johan Hospers. Vorige maand committeerde Nobian zich via een virtuele PPA nog aan een consortium met Heineken, Signify en Philips voor de afname van duurzame elektriciteit uit het Finse Mutkalampi windpark. 

Het Energiepark Pottendijk, vlakbij Emmen, wekt sinds februari van dit jaar middels 14 windturbines een gecombineerd vermogen van ongeveer 50 MW op. De 90.000 zonnepanelen zijn goed voor nog eens 50 MW vermogen. Dat komt ongeveer overeen met een derde van het totale elektriciteitsverbruik van inwoners en bedrijven in Emmen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?