Subnavigatie

Drie vrouwelijke operators bij Nobian

5 september 2023 Nobian MEB Nobian Salt

Niemand kijkt meer gek op als Marijke, Leonora en Rosalie in hun werkkleding over het terrein van Chemie Park Delfzijl lopen.

Ze zijn (proces-)operator bij Nobian, twee bij de zoutfabrieken en een bij het Membraan-Elektrolysebedrijf dat chloor levert aan de bedrijven op het terrein. Marijke Tigchelaar (44), Leonora Koers (47) en Rosalie Oosterhuis (26) vertellen over hun werk als (proces-)operator bij Nobian. Dat werk is het in- en afstellen en bedienen van de productielijnen, het bewaken van de voortgang van het productieproces, waarbij gelet wordt op het naleven van bedrijfs-, veiligheids- en milieunormen, storingen oplossen en verbeteringen aandragen.

Chloor
Voor diverse bedrijven op het Chemie Park Delfzijl vormt chloor een belangrijke hulpgrondstof. Het Membraan-Elektrolysebedrijf (MEB) van Nobian produceert en levert dat. Marijke Tigchelaar werkt er sinds een half jaar. “Ik ben aangenomen als eerste operator, maar ben nu nog in opleiding. Het is gebruikelijk dat je eerst alle onderdelen van het vakgebied leert kennen voordat je ook echt als operator aan de slag gaat.”

Zout
Leonora Koers volgde net als Marijke een studietraject bij Nobian waar ze nu drieënhalf jaar werkt. “Ik ben sinds een jaar ‘student af’ en inmiddels tweede operator bij de zoutfabrieken. Ik signaleer storingen, reageer daarop om het proces door te laten lopen en zorg zo voor het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de fabriek.” Rosalie Oosterhuis is tweede procesoperator bij Nobian waar ze drieëneenhalf jaar geleden in dienst kwam.  “Ik ben binnengekomen als stagiaire en heb hier vervolgens ook mijn eindstage gedaan. Dat beviel goed, want ik ben gelijk gebleven. Daarna heb ik nog een intern studietraject gedaan.”

Keuze
Marijke omschrijft zichzelf als een zeer gemotiveerde en enthousiaste operator met een grote affiniteit voor techniek. Marijke: “Ik heb onder andere achttien jaar bij een mechanisch bedrijf gewerkt. Daarna wilde ik een andere weg inslaan. Het had ook iets met energie of bioplastics kunnen zijn, maar het werd uiteindelijk de chemie.”

Leonora studeerde mts bouwkunde en deed een grafische opleiding waar ze haar creatieve kant in kwijt kon. Toch bleef de industrie het meest aan haar trekken. “Mijn vader werkte ook bij Nobian, dus ik kreeg deze sector van huis uit al mee. Hiervoor had ik een logistieke functie bij een grote kolencentrale, maar ik wilde echt de proceskant op, daar lag gewoon mijn interesse.”

Voordat Rosalie bij Nobian kwam werken, zat ze in de autospuiterij. “Ik heb daar ook een opleiding voor gevolgd en het was leuk werk hoor, maar ik zag mezelf dat niet jaren achter elkaar doen. Veel vrienden van mij zijn procesoperator en als ik hen hoorde praten over hun werk, dacht ik: dat lijkt mij geweldig! En dat is het ook, geen dag is hetzelfde.”

Voor het volledige artikel:
https://www.vnci.nl/chemie-magazine/actueel/artikel/drie-vrouwelijke-operators-bij-nobian-mouwen-opstropen-en-aanpakken

 

Met dank aan:
Tekst: Ingeborg Abendanon
Foto: Henk Veenstra

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?