Subnavigatie

Bedrijven bezig met overstap van drink- naar industriewater

12 september 2023 Delamine Lubrizol Nobian Delesto Nobian Salt Teijin Aramid

Vermindering van het watergebruik krijgt steeds meer aandacht. Dat geldt ook voor het Chemie Park Delfzijl.

“Een belangrijk onderwerp”, stelt Site Director Robert Jan Poppen van Nobian en Chemie Park. “Eén van onze jaardoelstellingen is het minimaliseren van het drinkwatergebruik. Nobian heeft volop kwalitatief hoogwaardig industriewater beschikbaar en zoekt afnemers om dit water in te zetten.”

Kwaliteit
Van oudsher speelt Nobian een centrale rol in de productie en distributie van utilities, waaronder industriewater. Bij de productie van zout resteert, na het indampen en koelen, een grote hoeveelheid water. Dat is volgens Robert Jan bij uitstek geschikt voor de industrie. “Dat industriewater bevat heel weinig verontreinigingen. Allerlei mineralen en zouten blijven namelijk achter bij het indampingsproces in de zoutfabriek.”

Geen drang
Tot nu toe was er niet of nauwelijks aanleiding voor gebruikers van drinkwater om over te stappen op industriewater. “Drinkwater is goedkoop en volop beschikbaar. Afnemers voelen geen drang om over te stappen. Eigenlijk heel jammer. We zouden het verbruik van drinkwater met tientallen procenten kunnen verminderen door over te stappen op hoogwaardig industriewater.”

Eerste project
Er lijkt een kentering te komen, doordat er een toenemend tekort aan drinkwater wordt verwacht. Volgens de site director een mooie kans om samen met afnemers de overstap naar industriewater te maken. “Een eerste project wordt eind dit jaar afgerond. Een tweede afnemer op de site voert inmiddels tests uit en met een derde bedrijf voeren we eerste gesprekken. We brengen dit water tot waarde en klanten kunnen zo een stap in hun duurzaamheid maken. Een mooie ontwikkeling en een verdere versterking van onze geïntegreerde keten.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?