Subnavigatie

Jeroen Vogelzang plant manager van proeffabrieken van Avantium

19 september 2023 Avantium

“Bij Avantium wil ik graag bijdragen aan een duurzamere wereld.”

In dat kader werkt Jeroen veel samen met de collega’s in Amsterdam. “Wat ze daar bedenken, testen we hier in Delfzijl uit. Het prettige aan Avantium is dat we het belangrijk vinden om de goede dingen te doen. Je kunt hier écht een verschil maken.”

Campagne
In 2022 is Avantium begonnen met het bouwen van ’s werelds eerste commerciële fabriek voor FDCA, de belangrijkste bouwsteen voor het 100% plantaardige en circulair bioplastic PEF. De in aanbouw zijnde FDCA-fabriek bereikte onlangs het hoogste punt. “Het verloopt voorspoedig”, meldt Caroline van Reedt Dortland, director Communications van Avantium. “We verwachten dat de bouw in 2024 afgerond is. De helft van de bezetting van 66 mensen hebben we al geworven. We zijn nu een wervingscampagne gestart voor operators en monteurs.”

Testen
Naast de technologie om PEF te maken, heeft Avantium ook nog andere technologieën ontwikkeld. “Met onze Ray Technologie maken we bijvoorbeeld plantaardige mono-ethyleen glycol, een belangrijke chemische bouwsteen voor polyesters als PET en PEF. En met onze Dawn Technologie zetten we houtafval in als grondstof voor de productie van industriële suikers en lignine”, aldus Jeroen. Voor beide technologieën hebben we een proeffabriek draaien op het Chemie Park. In die fabrieken worden veel testen gedaan. “Die gegevens werken we uit en sturen we naar Amsterdam. Daaruit komen nieuwe vragen voor nieuwe testen.”

Verschil maken
“Ook voor de proeffabrieken hebben we operators nodig”, zegt Jeroen. “We zijn hier bezig om iets nieuws neer te zetten. We maken hier het verschil voor een duurzamere wereld. Onze producten hebben een positieve impact op het milieu. Ik vind het heel aantrekkelijk om daaraan bij te dragen.” Volgens Caroline geldt dat voor veel mensen die bij Avantium komen werken. “Er is een nieuwe drive merkbaar om in de groene chemie te werken.”

Wie is Jeroen Vogelzang
Deze geboren Groninger studeerde chemische technologie aan de Technische Universiteit Twente. Hij was onder andere werkzaam bij de Suikerunie, Aldel, Kisuma en Eco Fuels.
Hij is 51 jaar, getrouwd en woont in Groningen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?