Subnavigatie

Brede veiligheidsdag op Chemie Park Delfzijl: “It’s all about the details”

28 september 2023 Nouryon MCA Delamine Lubrizol Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt Stork Teijin Aramid Falck Fire Services Verwater Industrial Services

“Deze foto van mijn gezin geeft voor mij het belang van veiligheid aan.”

Zo opende Site Director Robert Jan Poppen de Safety Day voor elf deelnemende bedrijven en contractors op het Chemie Park. “En iedereen heeft zo’n foto. Daarin zit emotie en dat geeft meteen het belang van veiligheid weer.” Hij stelde dat onveiligheid een ongemakkelijk gevoel teweegbracht en wees in dat verband op de plaatsing van het verkeerslicht bij de bandenbrug over de Oosterhorn. “Aanleiding was onveilig gedrag. En dan maak je bepaalde keuzes. Door dat samen met anderen te doen, komen we op een hoger niveau.”

Voorbeeld
Chief Commercial Officer Philip Polenz van Nobian toonde zich onder de indruk van wat hij in de tent aantrof. “Indrukwekkend om te zien wat jullie hier met elkaar doen en wat je samen met andere bedrijven en contractors voor elkaar krijgt. Mooi dat iedereen bijdraagt aan dit belangrijke thema. Ik neem met veel plezier deel aan dit creatieve programma en vind het een geweldig voorbeeld voor al onze sites.”

Werkwoord
Later die ochtend ging op de chemiesite de Veiligheidsdag van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), met ondersteuning van het programma Veiligheid Oosterhorn, van start. SBE-voorzitter Frans Alting stelde dat veiligheid én van iedereen én een werkwoord was. “En het Chemie Park is wat mij betreft niet alleen een centrum op gebied van veiligheid, maar ook van de energietransitie. Deze site is voor beide onderwerpen een fundament voor verdere ontwikkeling, bouw en uitvoering!”

Drinkbeker
Hoofdspreker was voormalig Formule 1-courreur Robert Doornbos. “It’s all about the details”, hield hij zijn gehoor voor. “Max Verstappen nam tijdens de kwalificatie in Zandvoort geen drinkbeker mee. Daarmee was hij zeshonderdste van een seconde sneller. Uiteindelijk kwam hij op pole position, doordat hij 38duizendste van een seconde sneller was dan de nummer twee op de startrij.”

Crash
Die details zitten in training, techniek en kleding en materiaal. “Zodat je de impact van een crash met 300 kilometer per uur kunt overleven. En dankzij de speciale brandwerende kleding heeft een courreur 24 seconden de tijd om uit de auto te komen. Voor Grosjean was dat net voldoende.” Doornbos maakte duidelijk dat de intrinsieke motivatie van een team minstens zo belangrijk was. “Het pitstop-team van Red Bull wil de beste zijn en die oefenen voortdurend. Er wordt niets vergeten. Dan gaat het niet alleen om je fysieke gesteldheid, maar ook om je mindset.”

Ondermijning
Het laatste deel van de bijeenkomst ging over ‘Ondermijning’. Een vrijwel onzichtbaar fenomeen in een gebied waar veel kennis en kennissen bij de politie zijn verdwenen. Het gebied en de uitdagingen zijn echter niet kleiner geworden. Hoe houd je dan die verschuiving van criminele activiteiten naar het noorden in een haven of op een industrieterrein onder controle? En waar kun je terecht? Een situatie die vraagt om initiatief om tot een gezamenlijke aanpak te komen.

Zoek de 18 fouten
Elf bedrijven, namelijk Altrad, Delamine, Falck, Lubrizol, Nobian, Nouryon, Reym, Stork, Teijin Aramid, Verwater en Wagenborg Nedlift namen deel aan de Safety Day op Chemie Park Delfzijl. Zij schotelden de deelnemers een afwisselend programma voor: het besturen van een hijssimulator, het afleggen van een parcours met gasmaskers en veilige obstakels, reinigen onder hoge druk, een accugame, een ropegame en een game over ergonomie, zoek de 18 fouten tot en met en veilig schakelen en lassen.

Bekijk hier de aftermovie!

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?