Subnavigatie

Nieuwe gecertificeerde gaspakdragers bij Falck

16 oktober 2023

Falck Fire Services in Delfzijl heeft er drie nieuwe gediplomeerde gaspakdragers bij.

Met de nieuwe gediplomeerde gaspakdragers, te weten Bas Coster, Lars van der Meulen en Ruben Bosma, kan er flexibeler worden gepland en blijven de brandweerploegen op volle gaspaksterkte. Elke ploeg telt minimaal twee gecertificeerde gaspakdragers.

Bubbel
Zo’n gaspak is bestendig tegen de meeste (chemische) gassen en vloeistoffen op het Chemie Park Delfzijl. De opleiding duurde twee keer 3 dagen. “Pittig! Je zit de hele dag in zo’n gaspak van 6 millimeter dik én je hebt een ademluchtfles op je rug. Het is heel warm. Je zit eigenlijk in je eigen bubbel.”

Reserve
De inzet met gaspakken komt maar heel sporadisch voor. “In heel Nederland is dat eens in de drie jaar”, weet Bas. “Oefenen is daarom erg belangrijk en wij doen dat op het CPD”, aldus Lars, “het aantrekken van een gaspak duurt wel een kwartier.” Bij een inzet staan altijd twee gaspakdragers klaar als reserve.

Schrobben
Een gaspakinzet duurt al gauw twee uur: van aantrekken tot en met douchen in de ontsmettingsstraat. Bas: “We moeten in een dergelijk geval wachten op de overheidsbrandweer uit Groningen, die neemt een container met spullen en speciale douches mee.” Ruben legt uit hoe dat ontsmetten gaat: “Je gaat met pak en al onder de douche en wordt wel een half uur geschrobd met zeep. Je bent dan aangesloten op externe luchtaansluiting door middel van een slang”.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?