Subnavigatie

“Het gebeurt niet zo vaak dat je zo’n kans krijgt”

31 oktober 2023 Avantium

Bouw FDCA-fabriek Avantium in volle gang

In april 2022 gingen de palen in de grond en in 2024 moet de fabriek gereed zijn voor productie. Patrick van den Berg, project manager van de nieuwe fabriek: “De bouw vordert goed; de installatie van belangrijke apparatuur en pijpleidingen, mechanische en elektrische activiteiten zijn momenteel aan de gang. Het gaat op alle vlakken heel snel.” Zo verkocht Avantium in februari van dit jaar een licentie voor een fabriek van 100.000 ton in de VS.

Samenwerken
Avantium werkt aan een programma voor het werven van mensen voor diverse functies. “Samen met andere bedrijven op het Chemie Park. Wij willen juist samenwerken in plaats van concurreren. We zijn ervan overtuigd dat dat voor iedereen meer oplevert.” Het kernteam is al aardig compleet. De operators krijgen een opleiding van drie maanden en gaan een aantal dagen naar Geleen om het proces aan te leren op een simulator.

Buitenkans
De mensen die er komen werken zijn heel enthousiast. Patrick: “Ze zijn supertrots dat ze meewerken aan het opstarten van een nieuwe fabriek. Het gebeurt niet zo vaak dat je zo’n kans krijgt. Je werkt met nieuwe stoffen en processen in een spiksplinternieuwe fabriek. Zelf vind ik het ook heel bijzonder om mee te maken dat je aan de wieg staat van dit nieuwe proces en dit vernieuwende product.”

 

kaders
FDCA
FDCA (furaandicarbonzuur) is de belangrijkste bouwsteen voor PEF, een 100% plantaardig en volledig recyclebaar kunststofmateriaal, met een superieure functionaliteit en een aanzienlijk kleinere koolstofvoetafdruk dan conventionele kunststoffen. PEF kan worden gebruikt in flessen, verpakkingen, folies, vezels en textiel.

PEF
De zuurstofbarrière van PEF is tien keer beter dan die van PET en de CO2-barrière zelfs zestien keer beter. PET en PEF kunnen goed samen verwerkt worden, bijvoorbeeld in een meerlaagse fles, en ze kunnen ook goed samen gerecycled worden. “Het is echt een heel mooi product voor vervanging van veel van onze huidige plastic flessen en verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld voor glas of aluminium”, aldus Patrick van den Berg.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?