Subnavigatie

Nobian en Teijin Aramid in gesprek met innovatieve start-ups

2 november 2023 Nobian Salt Teijin Aramid

“We willen een nieuw tijdperk in recycling inluiden”

In Noord-Nederland gebeurt veel rond groene chemie. Zo nemen Nobian en Teijin Aramid op Chemie Park Delfzijl deel aan de Sustainable Innovation Week van Chemport Europe. Een initiatief om de inspanningen van bedrijven op het gebied van verduurzaming te koppelen aan de ambities en innovatiekracht van nieuwe start-ups. Medio november vinden op onze site inhoudelijke gesprekken plaats.

Waardeketen
“Onze uitdaging is het winnen van zouten uit afvalwater en het hergebruik van dat water”, vertelt Johan Visser, Director Technology van Nobian. “Onze inzet is om meer waarde uit ons proces- en afvalwater te halen door tenminste 200 m3 water per uur opnieuw te gebruiken en vijf miljoen m3 afvalwater te zuiveren. Het water willen we inzetten in ons bestaande fabrieksproces. Het zout gaan we in onze eigen fabrieken verwerken of, in geval van bijvoorbeeld magnesium- of calciumzouten, onderdeel maken van een mogelijke nieuwe waardeketen.”

Vooruitgang
Teijin Aramid zet in op het terugwinnen van aramidevezels uit rubberproducten. Project Manager Stan Maassen: “We onderzoeken verschillende bronnen om aramide terug te winnen. Hier ligt een enorm potentieel voor onze activiteiten. We hadden al een recyclingroute voor aramide, maar zijn nu specifiek op zoek naar een proces om aramide middels diverse chemische processen te winnen uit verstevigingstoepassingen van rubber. Met het hergebruik van hulpbronnen kunnen we aanzienlijke vooruitgang boeken in de circulaire economie. Als Teijin Aramid willen we een nieuw tijdperk in de recycling inluiden.”

Prototype
Voor een eventuele samenwerkingen moeten start-ups aan bepaalde voorwaarden voldoen. Stan Maassen: “Je moet een functionerend prototype hebben die idealiter de levensvatbaarheid en effectiviteit op een industriële schaal kunnen bieden. En een start-up moeten in staat zijn om binnen de komende zes maanden een voltooid product of dienst te lanceren. We staan ​​open voor het uitvoeren van een proefproject in Nederland, omdat we hier beschikken over bestaande productie- en recyclingfaciliteiten.”

Levensvatbaarheid
Ook Nobian hanteert criteria. “Start-ups moeten een goedkope, niet-fossiele technologie aandragen die aansluit bij onze duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Johan Visser. “Ze moeten de levensvatbaarheid van hun oplossing demonstreren, in de komende vijf jaar een voltooid product of dienst lanceren en in Delfzijl een pilotproject kunnen uitvoeren. Op onze beurt bieden wij als Nobian professionele ondersteuning en coaching op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, financiën en bedrijfsvoering, alsmede een uitgebreid netwerk. Zo bieden we kansen bieden voor verkenning en groei. Een win-win voor iedereen.”

 

Chemport Europe
Met de Sustainable Industry Challenge, een initiatief van Chemport Europe, worden scale-ups van over de hele wereld uitgenodigd om te helpen bij het oplossen van innovatie-uitdagingen. Naast Nobian en Teijin Aramid zoeken ook BASF, RWE en Cosun Beet naar innovaties om hun groene inspanningen te versnellen en om volledig duurzaam te worden. Dit biedt wereldwijde innovators de mogelijkheid om oplossingen te testen en te implementeren in Noord-Nederland. Het doel is om scale-ups en grote bedrijven samen te brengen om industriële uitdagingen aan te pakken.
https://www.sustainableindustrychallenge.com/

 

 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?