Subnavigatie

Nobian betrokken bij testcentrum voor waterstofelectrolyse

16 november 2023

Het MegaWatt Test Center (MWTC) voor waterstofelectrolyse in Groningen is officieel in gebruik genomen.

Dit luidt een nieuwe fase in van het onderzoek naar diverse technologieën op gebied van waterelectrolyse. Tijdens de feestelijke bijeenkomst lichtten vertegenwoordigers van EnTranCe, ISPT, Shell en TNO het werk en hun aandeel in deze proeffabriek toe. Namens Nobian was Anne Arkenbout, Operations Manager van de chloorfabriek op het Chemie Park, aanwezig.

Onverminderd
Sprekers constateerden dat er in Europa vooral veel initiatieven zijn gepland op het gebied van waterstof, variërend van tientallen tot honderden MegaWatts, maar dat er nog nauwelijks beslissingen zijn genomen om daadwerkelijk te investeren. Tegelijkertijd werd benadrukt dat grootschalige projecten alleen succesvol kunnen zijn als de hele keten wordt meegenomen en dat de behoefte aan innovatie onverminderd groot is.

Samenbrengen
Partijen waren unaniem van mening dat we moeten leren door te doen en dat dit testcentrum hierin een ​​essentieel onderdeel is. “Want alleen door samen stappen te zetten, boeken we vooruitgang, kunnen we kosten en risico's delen en daadwerkelijk van elkaar leren”, aldus Anne Arkenbout van Nobian. “Dit Megawatt-testcentrum is hét platform om iedereen samen te brengen en om in de praktijk te experimenteren met echte elektrolysers.”

 

Kaders:
Belang van waterstof
Grootschalige groene waterstof wordt alom gezien als één van de belangrijkste elementen in de energietransitie. Het speelt een sleutelrol bij het reduceren van CO2-emissies, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord.

Open proeffabriek
Het MWTC is een proeffabriek voor het testen van verschillende technologieën (Alkaline Water Electrolyse, Proton Exchange Membrane Electrolyse) om waterstof te maken. Het programma startte zo’n vijf jaar geleden. Deelnemers zijn onder andere Groningen Seaports, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, HyCC, ISPT (Instituut voor Duurzame Procestechnologie, Nobian, Shell, TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) TNO, Yara en Yokogawa.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?