Subnavigatie

Nobian in gesprek met innovatieve start-up Adionics

17 november 2023 Nobian Salt

Nobian en Adionics gaan de toepassing van technologie├źn op het gebied van zoutextractie uit pekelstromen verder evalueren.

Na laboratoriumstudies willen partijen overgaan tot de bouw van een proefinstallatie in Delfzijl als tussenstap voor definitieve toepassing.

Waardevol
Dit was de uitkomst van een rondleiding en diverse gesprekken tussen beide partijen. Nobian heeft details gedeeld over het zoutproductieproces, ontwerpstrategieën voor nieuwe processen en verbeteringen aan de huidige activiteiten. Adionics is in staat om hiervoor unieke technologie te leveren om meer zout en waardevolle mineralen uit pekelstromen te halen bij een lager water- en energieverbruik.

Complex
Naast de technisch inhoudelijke gesprekken waren er twee waardevolle masterclasses. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij zette de financieringsmogelijkheden in de regio uiteen, terwijl Nobian inzicht en handvatten gaf over de complexe wereld van vergunningen en wetgeving.

Mineralen
Tijdens de rondleiding door de zoutfabriek van Nobian op Chemie Park Delfzijl toonde de delegatie van Adionics zich hoor- en zichtbaar onder de indruk. “Wow. De omvang en schaalgrootte van jullie zoutproductie is enorm. Dat biedt ook grote mogelijkheden om niet alleen meer zouten, maar ook mineralen uit het pekelwater te halen. Tegelijkertijd kunnen we het verbruik aan water en energie reduceren. Samen kunnen we het proces nog duurzamer maken.”

Chemport Europe SIC
De ontmoeting tussen Adionics en Nobian vond plaats in het kader van de Sustainable Industry Challenge van ChemPort Europe. Hierbij zijn scale-ups van over de hele wereld uitgenodigd om te helpen bij het oplossen van innovatie-uitdagingen van, naast Nobian, BASF, Cosun Beet, RWE en Teijin Aramid, om volledig duurzaam te worden. Het initiatief sluit naadloos aan bij de ambities van Nobian om een van de meest duurzame chemische bedrijven van Europa te worden.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?