Subnavigatie

“We moeten het nu gewoon gaan doen”

28 november 2023 Nobian MEB

Ze werd afgelopen juni verkozen tot Plant Manager of the Year. Zelf is ze daar nog steeds verbaasd over. “Ik moet nog zo veel leren.”

‘Een enthousiaste leider, die samen met haar medewerkers zorgt voor een stevig fundament op het gebied van SHE en vakkennis, met grote aandacht voor risico-, energie- en transitiemanagement. Ze denkt hierbij graag out of the box. Prima presentatie, communicatief goed, met passie, aandacht voor vakmanschap, de omgeving, de samenwerking overheid en bedrijfsleven, gericht op het team, oordeelt op basis van feiten en geeft vertrouwen aan mensen.’ Aldus het juryrapport over Anne Arkenbout, die afgelopen juni tijdens Eemsdeltavisie werd uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2023.

Wat maakt een goede manager?
“Ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik vind het belangrijk dat het goed gaat met mijn mensen. En dat de fabriek veilig is. Als dat niet goed is, lig ik er wakker van. Misschien is dat de sleutel: het gewoon goed willen doen.”

In een interview zei je dat een leidinggevende vooral moet faciliteren.
“Op de werkvloer, daar gebeurt het. Vorig jaar in de winter bij min tien was hier een pomp stuk, en er was geen reserveonderdeel. Dan komen er twee mannen met een oude pomp en maken met allerlei gereedschap van de twee pompen weer één werkende pomp. Dat is het vakmanschap waar je fabriek uiteindelijk op draait. Het zijn de mensen in het veld die het doen. Mijn taak is daarvoor de voorwaarden scheppen.”

Hoe manage je de veiligheid?
“Ik heb heel veel gehad aan de opleiding Seveso Top Leadership. Misschien wel het belangrijkste wat ik daar geleerd heb is dat het om de intentie gaat, de intentie om veiligheid voorop te stellen. Maar comfortabel gaat het nooit worden. Ik heb nog steeds momenten dat het me niet lekker zit. Zeker tijdens een onderhoudsstop. Dan ben ik elke dag hier en loop ik nog een rondje door de fabriek. Ik ben dan misschien een beetje een control freak, maar ten aanzien van veiligheid leun ik nooit achterover. Het is gewoon nooit comfortabel. Je weet dat er altijd een risico blijft. Ik denk dat dat een goede houding is, maar het is soms wel vermoeiend.”

Je bent nu een jaar lang het boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie. Wat wil je uitdragen?
“Dat we samen stappen moeten zetten in de transitie. Dat heb ik tijdens mijn speech ook gezegd: laten we nou met z’n allen die puzzel gaan leggen. Wij zijn goed in elektrolyse en we kennen de energiemarkt. Anderen kunnen weer supergoed een fabriek bouwen, of infrastructuur aanleggen. Ik merk dat we heel erg blijven hangen in plannen maken. Maar we moeten het nu gewoon gaan doen. Ik probeer daar een beetje beweging in te krijgen, in ieder geval binnen onze sector. Daarnaast moeten we de connectie maken met de maatschappij. We hebben als chemiesector nooit goed uitgelegd hoe groot onze bijdrage is aan de welvaart van mensen. Het doel van alle chemische processen die we hebben ontwikkeld is niets anders dan een mooiere wereld willen creëren. Als je alleen al de chloorchemie zou uitzetten, kunnen we geen drinkwater maken, zwembaden niet meer hygiënisch maken, kunnen de melkfabrieken niet meer ontsmet worden, kunnen er geen kogelvrije vesten voor de politie worden gemaakt, en dan heb ik het nog niet eens over alle producten voor de energietransitie.”

 

Voor het volledige artikel ga je naar:
https://www.vnci.nl/chemie-magazine/actueel/artikel/plant-manager-of-the-year-anne-arkenbout-we-moeten-het-nu-gewoon-gaan-doen

Met dank aan:
VNCI / Ingeborg Abendanon
Tekst: Igor Znidarsic

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?