Subnavigatie

Delamine pakt opleidingen anders aan

12 december 2023 Delamine

Kom je als operator nieuw binnen, dan moet je de fabriek leren kennen en functies aanleren.

Meestal leer je dat ‘on the job’, maar doordat het nogal eens aan tijd ontbreekt, gebeurt het minder efficiënt dan gewenst. Daar hebben ze bij Delamine iets op bedacht.

Groepsopleiding
Productie Manager Melvin Keizer: “We hebben een tekort aan operators en er is onvoldoende geschoold personeel op de markt. Dit vraagt veel van onze medewerkers. We kwamen tot de conclusie dat als je verbetering wilt, je de mensen zelf moet opleiden in groepsverband.”

Cyclus
Opleidingscoördinator en hoofoperator Harm de Wal en praktijkinstructeur Rudi Luursema besteden een dag per cyclus van 10 dagen aan het begeleiden van nieuwe en leerling-operators. “We hebben een instructielokaal ingericht om mensen op te leiden. Momenteel volgen zeven leerling-operators een BBL-opleiding en leren twee nieuwe operators een functie aan.”

Behoefte
De voordelen zijn legio. Harm: “De leerlingen kunnen samen sparren over onderwerpen, ze helpen elkaar en leren sneller.” Zowel Harm als Rudi offeren hiervoor regelmatig hun vrije tijd op. Rudi: “We vinden dit belangrijk en we merken dat er behoefte aan is. Er komen zoveel vragen van de leerlingen. Je bent er zo de hele dag mee bezig.”

Duidelijk
De resultaten van de leerlingen zijn goed. Harm: “Ze maken grote stappen, ze gaan goed vooruit, veel meer dan in de oude situatie. Het werkt ook prettig voor ze dat er nu één duidelijk aanspreekpunt is, ze hebben structuur en weten wanneer de toetsen zijn. Ik heb voor iedereen een planning gemaakt, ze weten precies waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen.”

 

Op de foto v.l.n.r. Melvin Keizer, Harm de Wal, Jeremy Hendriks en Rashid Jessar

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?