Subnavigatie

“Als Nobian Delfzijl reduceren we de CO2-uitstoot met 295.000 ton”

9 januari 2024 Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

Nobian heeft eind vorig jaar als eerste bedrijf in ons land een intentieverklaring met de overheid getekend om de CO2-uitstoot sneller te verminderen.

Elektrificatie
“Een belangrijke mijlpaal voor Nobian als geheel en voor Delfzijl. Hiermee komt de verdere elektrificatie van onze zoutproductie en de ontwikkeling van zoutcavernes voor energieopslag weer een stap dichterbij”, aldus site director Robert Jan Poppen.

Huishouden
Met deze plannen kan Nobian haar klimaatdoelstellingen met 10 jaar versnellen. Robert Jan: “Dan zijn wij als onderneming in 2030 bijna CO2-neutraal. Als Nobian Delfzijl reduceren we de uitstoot van CO2 met 295.000 ton en de uitstoot met van stikstof met 205 ton. Ons aardgasgasverbruik neemt af met 165 miljoen m3. Dat is ongeveer het gasverbruik van zo’n 110.000 huishoudens, uitgaand van een gemiddeld verbruik van 1500m3 per huishouden.”

Cruciaal
Robert Jan ziet nog meer voordelen van deze afspraken. “Naast het terugdringen van het aardgasgebruik en de uitstoot van CO2 en stikstof is er nog een bijkomend effect van efficiënter watergebruik. Met elektrificatie van onze zoutproductie komt er meer industriewater beschikbaar, waarmee we het gebruik van drinkwater in processen kunnen reduceren.”

Versnelling
De overheid is bereid om deze versnelling door Nobian te ondersteunen. De exacte bedragen worden bepaald in bindende afspraken die komende maanden worden verwacht. Met de provincie en de Omgevingsdienst Groningen wordt het vergunningsproces doorgenomen, terwijl met Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta de toekomstige utility behoefte in kaart wordt gebracht.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?