Subnavigatie

Teijin Aramid en FibreMax werken aan toekomst offshore windenergie

15 januari 2024 Teijin Aramid

Teijin Aramid uit Delfzijl en kabelfabrikant FibreMax uit Joure hebben voor hun gezamenlijke project Floating Wind €4 miljoen euro subsidie ontvangen.

Met Floating Wind wordt windenergie opgewekt met drijvende windmolens. Om deze constructies aan de zeebodem te verankeren zijn specialistische ankerkabels (tendons) nodig. Met de ontvangen subsidie focussen FibreMax en Teijin Aramid zich op de ontwikkeling van deze tendons op basis van circulaire synthetische vezels, een geavanceerd alternatief voor stalen ankerkabels. Het geheel moet bestand zijn tegen golfbewegingen en de kracht die de wind uitoefent op de drijvende fundatie en de daarop geïnstalleerde windmolen.

Weerstand
Met deze geavanceerde tendons zetten FibreMax en Teijin Aramid een stap in de toekomst van offshore windenergie. "De kabels van FibreMax zijn vervaardigd met behulp van ‘endless winding’-technologie, zodat de parallelle vezels uitzonderlijke sterkte en consistentie hebben. In tegenstelling tot traditionele gevlochten kabels vertonen onze kabels sterkte, stijfheid en weerstand tegen vermoeidheid en slijtage, waardoor ze ideaal zijn voor de uitdagende omstandigheden van drijvende offshore windparken," aldus Sander van Helvoort, Directeur Hernieuwbare Energie bij FibreMax. Hierdoor is het mogelijk om ook windenergie op te wekken in gebieden waar de zee dieper is dan 60 meter.

Nieuwe industriestandaards
Het gepatenteerde product zet nieuwe industriestandaards. FibreMax en Teijin Aramid willen hiermee de energietransitie versnellen, een veerkrachtige arbeidsmarkt creëren en duurzaam werken bevorderen. Door de circulariteit van de vezels, zijn de tendons niet alleen robuust, maar ook milieuvriendelijk. FibreMax en Teijin Aramid bundelen al jaren hun krachten om geïntegreerde drijvende funderings- en vezeloplossingen te bieden aan de groeiende drijvende offshore windsector.

Just Transition Fund
Het Just Transition Fund (JTF) komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Het JTF in Noord-Nederland is een samenwerking met verschillende organisaties en overheden in Noord-Nederland: de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland.

 

Voor het volledige artikel ga je naar:
Teijin Aramid en FibreMax ontvangen €4 miljoen euro subsidie van het Just Transition Fund | Fryslan

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?