Subnavigatie

Vernieuwde EHBO-protocollen voor chemische stoffen

23 januari 2024

Wat te doen als je op het Chemie Park met een chemische stof in aanraking komt?

Een geheel vernieuwd EHBO-protocol geeft antwoord op die vraag. “We hebben dit nu voor alle belangrijke stoffen op dezelfde wijze vastgelegd”, vertelt Henk Nusmann, HSE specialist Health, People and Product Safety bij Nobian. “Het staat voor al die stoffen nu heel overzichtelijk in één protocol: welke stof, wat zijn de symptomen en wat moet je doen.”

Juiste handeling
Dit protocol is niet alleen bekend bij de EHBO-ers op de site, maar ook bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, het UMCG, en de Meldkamer Noord-Nederland. Henk: “Bij een noodgeval kunnen we op de site al direct de juiste handelingen verrichten. Wanneer verder medisch handelen nodig is, dan gaat een slachtoffer altijd naar het UMCG. We kunnen hen desnoods rechtstreeks benaderen.”

Spoedinternist
Aan het opstellen van de protocollen ging een uitgebreide inventarisatie van alle stoffen op de site vooraf. “We deden dat aan de hand van chemiekaarten en gegevens uit REACH. Vervolgens zijn voor alle stoffen de juiste behandelmethodes vastgelegd. Dat deden we in samenwerking met een spoedinternist van het UMCG, en een Geneeskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de GGD Groningen.”
De protocollen gelden voor de belangrijkste stoffen van alle fabrieken en zijn universeel. Een EHBO behandeling voor een bepaalde stof is nu voor alle fabrieken gelijk.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?