Subnavigatie

Nouryon MCA gebruikt groene azijnzuur

29 januari 2024 Nouryon MCA

“We waren al één van de grootste wereldwijde leveranciers van monochloorazijnzuur, … en nu zijn we de eerste in de sector die groene mca produceert.”

Het product is vrijwel volledig afgeleid van duurzaam geproduceerde grondstoffen. Nouryon Site Manager Roel van Wezel, spreekt van een prachtige ontwikkeling. “Het sluit naadloos aan op de ontwikkelingen op de site en draagt bij aan een hernieuwbare maatschappij. We zijn de eerste Nouryon-fabriek die dit gebruikt. Weer een mooi voorbeeld dat het hier in Delfzijl daadwerkelijk gebeurt.”

Marktpositie
Het groene azijnzuur is afkomstig uit de papierindustrie. “Het heeft voor Nouryon en de papierindustrie grote meerwaarde. Wij versterken onze marktpositie en genereren tegelijkertijd extra waarde voor een reststof uit de papierindustrie.” Voorlopig wordt dit per vrachtwagen aangevoerd. Nouryon zoekt naar mogelijkheden om dit per schip aan te voeren.

Strategiegroep
Een strategiegroep inventariseerde de mogelijkheden van het gebruik van groen azijnzuur. “Het moet passen in ons productieproces en dat van onze klanten. En dat bleek gelukkig het geval”, vertelt Roel. “Na het groene chloor en waterstof van Nobian is dit een verdere vergroening van ons proces. Er kan straks met recht worden gesproken over groene shampoo.”

Cosmetica
Het commerciële belang is groot. Roel: “Klanten stellen steeds meer eisen inzake duurzaamheid. Ze willen bijvoorbeeld ook weten of onze producten dierlijke bronnen of genetisch gemodificeerd materiaal bevatten. En dat is niet het geval. De impact van groene MCA is heel groot. Het wordt toegepast in cosmetica en de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?