Subnavigatie

Slimmigheden vergroten duurzaamheid Nobian

13 februari 2024 Nobian Salt

“Nu komt dit in onze fabriek en maken we er zout van.”

Met slimmigheden, proceskennis en creativiteit rondde Nobian Zout een klein project af om bepaalde pekelretourstromen beter te benutten. Construction Coördinator Harrie Greven: “Aan het begin van het proces nemen we monsters van de pekelstroom. Zo meten en controleren we continu de pekelstroom op bepaalde gehaltes. Op basis van die gegevens sturen we het verdere proces aan.”

Vijfduizend
De monsters werden na de analyse echter afgevoerd. “Dit zout werd tot voor kort niet door ons benut. We hebben met succes gewerkt aan het hergebruik van deze, op zich kleine retourstroom aan pekel. We maken er in onze fabriek nu zout van. Dat is duurzamer en levert ons op jaarbasis toch zo’n vijfduizend ton zout op”, aldus Harrie.

Klokpomp
Het idee was niet nieuw, maar er wordt steeds bewuster omgegaan met het beter benutten van de pekelstroom. Volgens de Construction Coördinator waren er relatief weinig investeringen nodig. “Een verzamelbak, een klokpomp, leidingen en wat zaken op gebied van elektro en instrumentatie. Tamelijk eenvoudig en met een terugverdientijd van minder dan een jaar. Het mooiste is dat we die retourstroom nu gebruiken en geen zout verspillen.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?