Subnavigatie

Bedrijfsbrandweer Falck oefende op de Maasvlakte

19 februari 2024 Falck Fire Services

“We konden de mogelijkheden en onmogelijkheden van ons blusvoertuig goed verkennen en strategieën uitproberen”, aldus Fokke Post van ploeg B van Falck.

Eens per jaar oefenen alle ploegen van Falck, zo realistisch mogelijk, diverse industriële brandscenario’s. Laatste keer gebeurde dat op de Maasvlakte. Dergelijke realistische exercities zijn, naast de oefeningen op de site, belangrijk ter voorbereiding op de operationele paraatheid van Falck.

Juiste plek
“De basis is er bij ieder van ons wel”, vertelt Sander Timmer, bevelvoerder en vervangend teamleider van ploeg B. “Op het oefenterrein staan fabrieksinstallaties om bepaalde brandscenario’s te ensceneren en specifieke technieken en tactieken te beoefenen. Waar positioneer je het blusvoertuig? Wat is een veilige benadering en bestrijding? Hoe breng je blusschuim op de juiste manier op? Uiteindelijk nemen wij beslissingen om een situatie zo snel en effectief mogelijk veilig te maken.”

Opgefrist
Fokke Post kreeg bij een aantal oefeningen de regie om te oefenen voor zijn eventuele nieuwe rol als plaatsvervangend bevelvoerder. “Trainen en oefenen op een oefencentrum is essentieel om ons op onze belangrijke en verantwoordelijke taak voor te bereiden.”

Oefeningen

  • Effectief koelen van een tank
  • Effectief sturen en opmengen van een toxische wolk
  • Omgaan met schuimblusvoertuig en specifieke technieken om schuim op te brengen
  • Vloeistofbrandbestrijding
  • Bepalen van strategie en tactiek bij bovenstaande onderwerpen

 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?