Subnavigatie

Procesontwikkeling Photanol in volle gang

27 februari 2024 Photanol

Uit oogpunt van beheersbaarheid van het proces maakt Photanol gebruik van hygiƫnisch leidingwerk.

“Dan laat de cyanobacterie voorspelbaar en herhaalbaar resultaat zien”, vertelt site supervisor Pierre Hakkesteegt. “Voorwaarde is dat we de bioreactoren op exact dezelfde wijze reinigen, opstarten en bedrijven. En leidingwerk heeft een glad oppervlak en geen dode hoeken, zodat het geen spoor van biologisch materiaal meer bevat.”  

Celvrij 
Na 50 dagen ‘batch-productie’ wordt de celdichtheid zo hoog dat er niet meer genoeg licht bij de cyanobacteriën kan komen. Hierdoor krijgen ze onvoldoende energie om nieuw product aan te maken. Het product wordt door de cellen uitgescheiden in het proceswater. Pierre: “De volgende stap is het regelmatig scheiden van de cellen uit de reactor. Zo verminderen we de celdichtheid en houden licht beschikbaar voor de cellen in het proces.” Celvrij proceswater gaat steriel terug naar de reactor, waar de productconcentratie verder wordt opgehoogd, totdat het uiteindelijk de gewenste specificatie heeft.  

Legio 
Voor dit circulaire proces van celscheiding is grondig onderhoud, reiniging en sterilisatie cruciaal. Dat zijn fundamentele voorwaarden om een productiebatch te verlengen en de productie verder te verhogen. “Onder de juiste omstandigheden produceert de cyanobacterie met goede snelheid door”, aldus de site supervisor. 

Circulair 
Photanol richt zich met haar pilot activiteiten, die gecentreerd zijn op het Chemie Park Delfzijl, op procesontwikkeling op hectoliterschaal. Daarbij gaat het om het kweken van speciale cyanobacteriën die basischemicaliën kunnen maken uit CO
2 en licht. Dat biedt een circulair alternatief voor bestaande productiewijzen op basis van fossiele grondstoffen.  

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?