Subnavigatie

Studenten aan de slag met uitdagingen bedrijven

19 maart 2024 Nobian MEB Teijin Aramid Dutch Glycerin Refinery

Tijdens Chemport Challenge Week maakten studenten kennis met bedrijven in de Eemsregio en werkten ze aan echte opdrachten over groene chemie en verduurzaming.

In dit initiatief van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en het Instituut voor Life Science & Technology (ILST) van de Hanzehogeschool bogen studenten Chemie en Chemische Technologie zich in kleine teams over opdrachten van onder andere DGR, Nobian en Teijin Aramid.

Oplosmiddel
“Als Teijin Aramid hebben wij de studenten gevraagd om te kijken naar het verbeteren van het oplosmiddel dat wordt gebruikt voor de polymerisatie”, licht Lars Schut, Team Leader Technology Long Term (a.i.) toe. “Door middel van analytische technieken wordt er gekeken naar het vervolgen van de eigenschappen van het oplosmiddel, zodat de polymerisatie optimaal kan verlopen en we afval en verspilling van energie kunnen voorkomen.”

Schuimend
DGR wil een voorstel voor het verbeteren van de opbrengst van het proces door te voorkomen dat schuimende componenten in de afvalstroom terechtkomen. Met opties om de afvoer van schuim naar afval te voorkomen, inclusief technische of chemische procesaanpassingen, selectie van anti-foamagenten, kosten en omvang van installaties.

Propaan
Nobian vroeg ​​de studenten om advies naar het creëren van extra vraag naar waterstof. Ian Pedonomou: “Process Engineer Alessandra Kerremans en Production Engineer Hinno Drenth hebben de studenten begeleid. Zij hadden allerlei vragen opgesteld om de studenten aan het denken te zetten. Kan waterstof dienen als alternatief voor propaan of andere brandstoffen? Kunnen we extra vraag creëren? Hoe veel? Met welke technologie en zijn er extra investeringen nodig?”

Nieuwe vakken
De Chemport Challenge Week wordt dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd. “We ‘investeren’ in studenten én in de chemieopleidingen. Docenten kunnen de opdrachten gebruiken voor lessen en ontwikkeling van nieuwe vakken”, aldus Ian Hartman, projectmanager bij SBE. Henk Hoppen, Hanzehogeschool Groningen, teamleider Chemie & Chemische Technologie: “Onze studenten gaan aan de slag met oplossingen voor actuele vraagstukken van  bedrijven. We inspireren hen hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving.”

2025    
Volgend jaar zal de Chemport Challenge Week opnieuw worden georganiseerd.
Wilt u meer weten of bent u geïnteresseerd om mee te werken? Neem dan contact op met info@sb-eemsdelta.nl

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?