Subnavigatie

Jonge operator groeit door in chloorfabriek Nobian

7 mei 2024

Hij is één van die jonge operators die hard werkt om de fabriek aan te leren. Hij is nu in opleiding als paneeloperator.

Nick Ufkes (29) kwam anderhalf jaar geleden in dienst bij de chloorfabriek van Nobian. De ervaring is goed. “Goede omstandigheden, prima vooruitzichten en met een goed salaris als leerling-operator. We hebben hier alles goed op orde. Nobian is een heel volwassen bedrijf.”

Op weg
Hij begon hier als leerling-operator. “Ik vind dat eigenlijk wel mooi om helemaal opnieuw te beginnen. Dat biedt de kans om te groeien en om verder te komen. En ik ben ondertussen al mooi op weg. Ik ben in de afgelopen anderhalf jaar van leerling naar 3e operator en vervolgens 2e operator gegroeid. Dat gaat me goed af. Ik pak dingen ook graag zelf op. Zo kun je hier ook doorgroeien. Mogelijkheden genoeg.”

Tekeningen
Als leerling-operator leer je eerst de buitenfuncties, zoals pekelinvoer, elektrolyse, loogindamping en de chloorvernietiging. “'Ik liep dan vaak tekeningen te maken van de fabriek en vergeleek dat later met de echte processchema’s. Of ik tekende zelf processchema’s op het bord, waarna de ploeg mij daar vragen over stelde die ik moest beantwoorden. Zo leerde ik de secties in de fabriek.” Sinds november is hij bezig met de functie van paneeloperator. “Dan houd je je ook bezig met plannen van aanpak voor stops of inspecties.”

Overzicht
Als paneeloperator moet je de fabriek goed kennen. Nick: “Dan kom je toch terug op die beginperiode dat je met de tekening in de hand door de fabriek liep. Die kennis en dat overzicht heb je nodig. Welke klep moet ik bedienen en wat gebeurt er dan waar in de fabriek.” Zelf wil hij graag doorgroeien naar de functie van hoofdoperator en shift coördinator. “Mooi dat dit mogelijk is. Dit is een prima bedrijf om als leerling te beginnen. Ik kan het alleen maar aanraden.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?