Subnavigatie

Medewerkers Avantium Delfzijl naar FDCA Flagship Plant

23 mei 2024 Avantium

Medewerkers van de Ray pilot plant van Avantium zijn inmiddels over naar de nieuwe, in aanbouw zijnde FDCA Flagship Plant.

“We hebben de Ray pilot plant veilig weggezet, waarna onze mensen geleidelijk naar de FDCA Flagship Plant zijn overgegaan”, aldus plant manager Jeroen Vogelzang. “Zo blijft belangrijk talent, knowhow en expertise met betrekking tot Ray Technology behouden. Avantium vindt het belangrijk dat mensen in dienst blijven. Kennis is onze business en daar hebben we onze mensen weer bij nodig.”

Prioriteit
Avantium geeft momenteel prioriteit aan de commercialisering en licentiëring van haar FDCA en PEF technologie. Voor deze technologie bouwt Avantium momenteel de FDCA Flagship Plant op het Chemie Park. Deze fabriek zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar gaan produceren.

RAY-pilot plant
Met het RAY-proces is in 2023 positieve voortgang geboekt. Jeroen: “In principe zijn we al zover met dit proces dat er een RAY-plant gebouwd kan worden. Daarvoor zijn we nu op zoek naar strategische partners die hierin willen investeren. We hebben de RAY-plant zo goed mogelijk weggezet en kunnen die over een tijd zo weer in gebruik nemen.”

DAWN test
In de DAWN pilot plant vinden testen plaats met oude kleding die deels uit katoen en een kunststof, zoals polyester, bestaat. “We testen of het goed lukt om het katoen van de kunststof te scheiden. Het katoen kunnen we dan omzetten naar suikers voor bijvoorbeeld FDCA. De kunststof kan gezuiverd en gerecycled worden”, legt Jeroen uit.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?