Subnavigatie

Gecombineerde readiness test en oefenplan bij Teijin Aramid

13 juni 2024 Teijin Aramid Falck Fire Services

Fokke Post, brandweerman bij Falck, voerde met succes een readiness test uit bij Teijin Aramid.

Een readiness test is een proeve van bekwaamheid, waarmee je in de praktijk aantoont dat je bij een calamiteit goed kunt optreden in de rol van bevelvoerder van de bedrijfsbrandweer. “We konden deze test goed combineren met het oefenplan. Een win-win situatie voor beide bedrijven”, aldus Wouter Joostens, locatiemanager van Falck, en Mark Dijkstra, Health & Safety Officer bij Teijin Aramid.

Melding
Het scenario was dat bij het lossen van een container met een gevaarlijke stof een lekkage ontstond. Mark: “De melding van de losplaats ging naar de desk-operator in de controlekamer en die alarmeerde de beveiliging. Daarna volgde het opstarten van de calamiteitenorganisatie.” De hele oefening duurde ongeveer een uur.

Tunnelvisie
Wouter: “Als bevelvoerder moet je in hele korte tijd tot een inzetplan komen. Je moet veilig en daadkrachtig optreden, de samenwerking zoeken en de juiste beslissingen nemen. Je loopt het risico om je op een paar zaken te focussen. Dan krijg je een tunnelvisie en mis je de gehele breedte van het incident.”

Broekzak
Voor Teijin Aramid was dit een goede calamiteitenoefening, maar het belangrijkst was het functioneren van de bevelvoerder. “Fokke deed het heel erg goed”, zegt Wouter. “De samenwerking met de mensen in de fabriek is essentieel, want zij kennen de installatie als hun broekzak. De prioriteitenstelling is erg belangrijk, evenals de communicatie met de verschillende bedrijven. Wij hebben er hiermee een vervangend bevelvoerder bij. Een goede aanvulling op ons team van mensen.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?