Student ontwikkelde model voor optimalisatie centrifuges
6 november 2025
"Ik zocht een opleiding Chemische Technologie met Engels als voertaal. Zo kwam ik terecht bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik mijn bachelor- en masterdiploma heb behaald.
Vencel Szilagyi, afkomstig uit Hongarije, deed onderzoek bij Nobian Zout naar het optimaliseren van centrifuges. Op basis van testen in de fabriek ontwikkelde hij een model om de toevoer van water beter te bepalen. "Door het gebruik van dit model kan Zout het waterverbruik voor de centrifuges met duizenden kubieke meters verminderen. Een mooie besparing”, aldus Vencel.
Setpoints
Om dit voordeel in de fabriekspraktijk vast te kunnen houden, introduceerde hij setpoints in het proces. "Die verminderde waterhoeveelheid stel je in als standaard. Hiervoor hebben we bepaalde kleppen in het systeem bijgesteld en opnieuw afgesteld. Een heel eenvoudige tool om die besparing op water te realiseren."
Verstopping
Een ander onderdeel van zijn onderzoek, het automatiseren van het proces, werd in de praktijk getest. "Dat gaat over het regelen van de 'dikte' van de zoutbrij naar de centrifuges. Een te dikke zoutbrij kan tot verstopping leiden, maar een te dunne zoutslurry maakt het proces minder efficiënt.” Dankzij een druksensor kunnen operators de zoutbrij nu beter op de gewenste dikte houden. Het energieverbruik vermindert hierdoor.
Dynamisch
"Wat mij aansprak bij Nobian was de hoge prioriteit die duurzaamheid kreeg. Weliswaar is het maken van zout geen traditioneel chemisch proces, maar het is wel heel dynamisch en daardoor zeer uitdagend", aldus Vencel. “Mijn onderzoek naar het optimaliseren van de centrifuges richtte zich op de watertoevoer en het automatiseren van het proces.”
