Subnavigatie

Nobian treft maatregelen na lekkage aan pekeltransportleiding

26 maart 2024

Op 26 maart is ten noorden van Zuidwending een lekkage aan een van de pekeltransportleidingen van Nobian vastgesteld. De locatie bevindt zich midden in een weiland, in de buurt van de Zuiderweg. De locatie bevindt zich op ongeveer 500 meter van de bebouwing.

Direct na de geconstateerde drukverliezen in de leiding heeft Nobian het pekeltransport door de leiding gestopt en het onderzoek naar de oorzaak van de lekkage in gang gezet. Nobian zal daarbij samenwerken met bevoegd gezag.

Er wordt een plan van aanpak opgesteld om de leiding te repareren. De grond zal worden hersteld en gesaneerd, de eigenaar wordt schadeloos gesteld. Zodra over het plan en de oorzaak meer duidelijkheid is, zullen we deze informatie delen.

De grondeigenaar, de gemeente Veendam, de Omgevingsdienst Groningen, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het Waterschap Hunze & Aa’s zijn op de hoogte gebracht.

Nobian beschikt in de regio over tientallen kilometers aan leidingwerk. Het grootste deel betreft transportleidingen voor pekel van Heiligerlee en Zuidwending naar Delfzijl. Al het horizontale leidingwerk, digitaal in kaart gebracht en met GPS exact traceerbaar, wordt regelmatig op bijna honderd verschillende plekken bemonsterd. Hierbij worden watermonsters uit het naastgelegen oppervlaktewater genomen en geanalyseerd op een verhoogd zoutgehalte. Resultaten worden gedeeld en besproken met SodM.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?