Subnavigatie

Industry 4.0: nieuwe inzichten door automatische koppeling van data

9 februari 2018 Nouryon MCA Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

“We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Het koppelen van data gaat ons werk drastisch veranderen.”

Volgens Henk Assink, projectleider Industry 4.0 voor AkzoNobel Delfzijl krijgt onze wereld krijgt een ander perspectief. "Denk maar aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Die rijden dankzij informatie uit een soort imaginaire wereld. Via Google Maps, netwerken,  datasystemen en intelligente sensoren. En als AkzoNobel kijken wij in het kader van Industry 4.0 naar onze mogelijkheden in de fabrieken.”

Vanuit het besef dat de industrie een nieuwe fase ingaat, is het nu zaak om daarover na te denken. “Waar staan we over een jaar of tien? Hoe ziet die wereld er uit? Welke mensen heb je nodig? En met welke vaardigheden? Een medewerker zal met andere en nieuwe methodes en technieken gaan werken. Vanuit een webomgeving.

Sturen
Het gaat het straks om het sturen op basis van data. “Fabrieken geven zelf aan wanneer onderhoud nodig is, hoe het zit met beschikbaarheid en productiviteit en stemmen dat onderling af. Veel data hebben we nu al. Denk maar aan meetresultaten, specificaties, procesvariabelen en onderhoudsgegevens. In de toekomst wordt dit automatisch met elkaar gekoppeld en geanalyseerd en komen we tot nieuwe inzichten.”

Functies
Hij verwacht een weg van geleidelijkheid. “Dat kan niet in één keer. Qua organisatie, uitvoering en geld lukt je dat niet. Je past fabrieken niet ‘eventjes’ aan.” Hij wijst er op dat in het verlengde hiervan activiteiten, vaardigheden en opleidingen anders worden. “Functies zullen wijzigen. Op termijn zullen sommige functies verdwijnen en gaan nieuwe ontstaan. Je kunt als bedrijf je ogen hiervoor niet sluiten. Je ziet tegenwoordig ook geen zaal met tientallen typistes meer.”
 

Industry 4.0?
De ‘technische’ wereld kent tot nu toe vier grote revoluties:

  • de Industriële Revolutie (midden 18e eeuw): introductie van de stoommachine en de opkomst van fabrieken, treinen en stoomschepen;

  • elektrificering (eind 19e eeuw): opkomst van massaproductie;

  • automatisering (jaren zeventig van de 20e eeuw): opkomst van computers en elektronica;

  • Industry 4.0 (internet of things): alle onderdelen van een fabriek zijn draadloos aangesloten op een netwerk. Machines melden hier hoeveel ze maken, wat hun status is en welke onderdelen slijten. Producten geven via sensoren door waar ze zijn en of ze in goede staat verkeren. Van buitenaf kan de fabriek worden verteld hoeveel er geproduceerd moet worden, waarna machines zich automatisch aanpassen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?