Subnavigatie

Proef met nieuwe generatie brandstofcellen bij AkzoNobel Delfzijl

2 maart 2018 Nobian MEB

Recent werd bij AkzoNobel in Delfzijl het project Grasshopper* officieel opgestart om een nieuwe generatie brandstofcellen te testen.

In Delfzijl zal de demonstratiefase van het project plaatsvinden. Alle consortiumpartners, leden van de adviesraad en de projectorganisatie woonden het evenement bij. Bij de aftrap werden de vervolgstappen van de pilot besproken.

In de pilot, met een looptijd van drie jaar en een budget van ruim vier miljoen Euro, wordt een nieuwe generatie brandstofcellen getest die op een flexibele wijze het openbare elektriciteitsnet kunnen ondersteunen. Zo kan worden bijgedragen aan een stabiele energievoorziening in het licht van de verwachte fluctuaties in vraag en aanbod van energie uit hernieuwbare bronnen. De brandstofcellen gebruiken groene waterstof en zetten deze om in elektriciteit en warmte zonder emissies.

Het consortium bestaat uit Abengoa Innovación, S.A., INEA-Informatizacija Energetika Avtomatizacija, Johnson Matthey Fuel Cells Limited (JMFC), Nedstack brandstofceltechnologie B.V., Politecnico di Milano (Polimi) en Zentrum für Brennstoffzellen Technik Gmbh (ZBT).

De adviesraad, bestaande uit leden van Akzo Nobel Industrial Chemicals B.V, Tennet TSO B.V, SWW Wunsiedel en leden van het GOFLEX-consortium, zal worden geraadpleegd tijdens de projectfase.

Het innovatieve brandstofcellensysteem zal worden ontwikkeld door modellering, experimenten en industriële ervaring van JMFC, ZBT en Nedstack. Abengoa Innovación leidt het ontwerp, de bouw en het testen van de proeffabriek. Polimi zal ondersteuning bieden bij het besluitvormingsproces door het modelleren van activiteiten en optimalisatie. INEA is verantwoordelijk voor de implementatie van de smart grid-functionaliteit en -integratie.

De demonstratie-eenheid wordt geïnstalleerd in Delfzijl, waar AkzoNobel en Nedstack de brandstofceltechnologie al meer dan 10 jaar testen. AkzoNobel levert de groene waterstof via haar moderne chloorproductiefaciliteit.

Dit project wordt gefinancierd en ondersteund door Europese Unie (Fuel Cells and Hydrogen 2, Horizon 2020 van Horizonland en Hydrogen Europe).

 

* Grasshopper: GRid ASsiSting modular HydrOgen Pem PowER

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?