Subnavigatie

Duurzame en innovatieve sodadosering Nobian

21 juli 2021 Nobian Salt

De skyline op het Chemie Park heeft er een nieuw ‘hoogtepunt’ bij.

“Een belangrijke investering uit oogpunt van duurzaamheid, efficiëntie en innovatie”, stelt technoloog Koen Weijers van Nobian Zout. Hij praat over een 27 meter hoge constructie voor de dosering van soda. “Dankzij deze nieuwe manier van doseren, verlagen we ons water-, stoom en energieverbruik en realiseren we tegelijkertijd een hogere zoutproductie.”

Nieuwe situatie
Soda wordt toegevoegd om het pekelwater te zuiveren. Nieuw is dat soda in droge vorm wordt toegevoegd. Koen: “Tot nu toe mengden we soda met heel veel water. Nadeel daarvan was dat al dat water in onze fabrieken weer moet worden verdampt. In de nieuwe situatie is dat niet meer nodig.”

Reductie
De investering van Nobian valt onder het zogenaamde Energie Efficiëntie Plan, waarmee de nationale overheid de toepassing van duurzame technologie stimuleert. “We reduceren ons waterverbruik met zo’n zeventigduizend kubieke meter, terwijl we ons stoomverbruik op deze wijze met meer dan zestienduizend ton per jaar beperken. Dat komt overeen met meer dan een miljoen kubieke meter aardgas”, zo rekent Koen voor. Een huishouden in Nederland verbruikt gemiddeld ongeveer 1500 m3.

Waardevolle grondstof
In vier fabrieken in Delfzijl verwerkt Nobian zout dat in de omgeving van Veendam en Winschoten wordt gewonnen. In de pekelzuivering verwijderen we onder andere calcium- en magnesiumchloride. Het zuivere zout (natriumchloride) raffineren en drogen we in onze zoutfabrieken met behulp van groene stoom, waarmee we bijdragen aan een aanzienlijke reductie van de CO2-footprint. Het zout is vervolgens een waardevolle grondstof voor de productie van chloor in Delfzijl, Rotterdam en elders in Europa. Een klein deel wordt als wegenzout gebruikt.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?